Sportpszichológia

Mérés / Diagnosztika

Laikusként gyakran nagyon egyszerűnek tűnik a sport, hiszen csak futni kell, dobni, vagy éppen a csapattársunkhoz passzolni. Ezért is lehet az az érzésünk kritikai belső hang nélkül, hogy mi (fotel-sportolók) bezzeg berúgtuk, kivédtük volna. A szurkolói érzelmi-indulati szint megélése után persze tudjuk, hogy teljesíteni ennél bonyolultabb. Számtalan környezeti és személyiségbeli jellemző befolyásolja, hogy a sportoló mit tud kihozni magából, az adott helyzetben milyen teljesítményre képes.

Mindenki, aki a sportoló sikeréért, a sportolóval közös sikerért dolgozik (szülő, edző, támogató szakemberek) kell, hogy ismerje ezeket a változókat. Ezen jellemzők és sajátosságok segítségével építik tudatosan a sportoló fizikai, taktikai, pszichológiai profilját, stratégiáját.

Így a sportpszichológia teljesítményfokozó, -optimalizáló céljához is elengedhetetlen, hogy az intervenció nagyon pontos, minél objektívebb, mért adatokra, információkra épülő legyen. Ezt támogatja a Vienna Test System több mint 20, a sportpszichológiában releváns tesztjével, illetve speciális, a csapatsportokra kidolgozott SFTEAM vagy épp a 15 év alattiak mérését szolgáló TATEENS2 csomagokkal.

A sportpszichológia területén a szoftverekkel mérhető tényezők két kiemelt csoportja:

Figyelem: a VTS számos figyelemtesztje közül a SIGNAL teszt például a fókuszált figyelem képességét vizsgálja, arra a kérdésre keresve a választ, hogy a sportoló koncentrációja mennyire kitartó hosszabb távon.

Perifériás észlelés: a PP-R teszt segítségével egy egyébként ritkán mért területet, a látómező szélességet és a látószöget azonosítjuk be.

Idő és mozgás becslése: a ZBA teszt az idő és irány előrejelző képesség mérésével egy, szinte minden labdajátékban (is) fontos képességegyüttest azonosít.

Determináció: a DT teszt különlegessége, hogy jelentős nyomás alatti helyzetben azonosítja be, hogy képes-e a tesztkitöltő gyors és pontos reakciókat adni feladathelyzetben.

Reakcióidő: az RT teszt mind a kognitív mind pedig a motoros reakció idejét beazonosítja.

Vizuális memória: a VISGED tesztben a vizuális információk felidézésén túl a vizuális ingerek elhelyezkedésének felidézési pontosságáról is képet kapunk.

Ezek a képességek fejleszthetők gyakorlással, szimulációs programokkal vagy sportpszichológusokkal.

A BFSI teszt segítségével a sportban releváns számtalan személyiségjellemzőt lehet azonosítani az érdekérvényesítés, impulzivitás, motiváció, döntéshozatal mellett, amik alapvetően határozhatják meg a játékos helyét a csapatban, viselkedését egy-egy kiélezett szituációban.

Stresszkezelés, amihez a DSI teszt azonosítja a stressz forrásait, a stressz tüneteit, illetve a megküzdési stratégiákat is.

A sportpszichológiai munkát a mérések nemcsak a beavatkozás pontosságával támogatják, hanem a szakmai munka elfogadottságát is erősítik, hiszen a sportolók a mindennapjaikat a mért eredmények, pontok, adatok körében élik, így a diagnosztika által szolgáltatott adatok nyelve nagyon komfortos számukra.

Fejlesztés

A sportpszichológiai mérés természetes folytatása, sőt szoros része az eredmények visszajelzése, a sportolóval, szakemberekkel történő közös feldolgozása. Ideális esetben a sportoló-szakmai vezető-sportpszichológus közösen értelmezik az adatokat, sportolói önreflexióval, edzői meglátásokkal, a pszichológus által feltárt összefüggésekkel. A valódi változáshoz, fejlődéshez szükséges az információk tiszta megértése, tudatos kezelése, valamint az adathalmazból a legnagyobb hatású elemek meghatározása, amik a sportoló fejlesztési tervének szerves részévé válnak.

A fejlesztési, fejlődési folyamatban minden szereplőnek feladata van. A sportoló például az elköteleződésével, kitartásával, célorientációjával, az edző a szakmai munka áttervezésével és új edzésmódszerek bevezetésével vagy a hangsúlyok megváltoztatásával, míg a sportpszichológus a sportoló és az edző kognitív és mentális állapotával, illetve az együttműködésük folyamatos fejlesztésével vesz részt, de akár a szülői edukáció is része lehet a sportpszichológiai munkának.

A sportpszichológiai fejlesztő munka sportágtól és fejlesztési tartalomtól függően egyéni és csoportos formában is hatékonyan működik. Az AT WORK Kft. a fejlesztői munkában mind személyes, mind online formában tudja támogatni a sportszereplőket.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!